Titel: K.E. Larsson här i byn dog bara för ett par år sedan. …

Meddelare: A. Lind  År: 1914

Socken/stad: Liden  By/kvarter: Boda

K.E. Larsson här i byn dog bara för ett par år sedan. En höst, sedan redan mycket snö fallit, gick han en dag bort till Hällsjömon, hällsjöböndernas fäbodställe. Då han kom i närheten av bodarna, fick han höra kor råma, får bräka och skällor skramla. "Jaså, de är här i bodarna än", tänkte han. Han kom intet ont ihåg. Strax därefter träffade han på sju stycken hjärpar, som satt i en och samma björk. Han siktade på den nedersta och sköt men träffade inte, fastän det var kort håll och han var en mycket säker skytt. Han sköt flera skott men lika här. Då erinrade han sig, vad han blev ut för vid bodarna, och han förstod, att sådana makter var ute så att det inte var värt försöka skjuta något den dagen. För att se, om det var någon fel med bössan, sköt han till måls på en liten kort kviststump.Det var ordentligt håll, men han träffade galant. - Detta hörde jag honom själv berätta.

Ur Hammarstedtska arkivet. Jakt och skallgång.